7 Tem 2014

Twitter Limitleri



Bu makalemde sosyal medya devi olan Twitter'dan ve konumuz Twitter limitlerinden bahsedeceğim.


Twitter limitleri

Twitter Limitleri

Twitter’da yeni olabilirsiniz ya da uzun süredir kullanıyor ve şu ünlü 2000 sınırını da yakalamış olabilirsiniz. Genelde pek çok sosyal medya ağında “arkadaş” veya “takip etme” için bir sayı sınırlaması vardır. Örneğin, şu anda Facebook’ta bu sınır 5000 arkadaş iken, aynı şekilde Google+ için 5000 çevre olarak belirlenmiştir. Bu sınırlar, kişilerin, işletmelerin ya da otomatik işlem yapan programların sistemi kötüye kullanmasının önüne geçmek için konulmuştur.

Eğer bir sınır olmasaydı, insanların ilgisini çekebilecek kaliteli içerikler üretmeden, sırf belki birileri geri takip eder diye on binlerce kişiyi takip eden sahte hesaplardan geçilmezdi. Bu yüzden, 2006 Temmuz ayında yayına başlayan twitter, 2008 Ağustos ayından itibaren bazı sınırlamaları uygulamaya koydu. Önceden spam ile oldukça fazla sıkıntı yaşayan ve bu konuda ciddi eleştirilere maruz kalan sosyal ağ, bu limitler sayesinde daha rahat nefes almaya başladı. Genelde sınır, bir hesabın en fazla 2000 kişiyi takip edebileceği şeklinde yorumlanır fakat bu tam olarak böyle değil.


Twitter


Takip etme limiti

Aslında pek bilinmese de bu sınırlama 1819 olarak belirlenmiştir. Bunun anlamı; eğer takipçi sayınız 1819 ve üzerinde ise 2000 sınırını geçebilirsiniz. Diğer bir deyişle; eğer sizi takip edenlerin sayısı 1819 ve üzerinde ise, takipçi sayınıza +%10 ilave ile (182+1819=2001) 2001 kişiyi takip ederek bu sınırı aşabilirsiniz. twitter yaklaşık 500 milyondan fazla aktif kullanıcı, günlük ortalama 350 milyon tweet ve 1,6 milyondan fazla arama sorgusu ile dünyanın en çok ziyaret edilen 9. sitesi. Bu dev sosyal medya ağında ne kadar çok kişi takip ederseniz, haber ve yeni gelişmeler hakkında da o kadar fazla bilginiz olur.

Diğer bir limit ise; takip edebileceğiniz günlük kişi sayısı. Bu noktada twitter, teknik olarak günlük 1000 kişiyi takip edebileceğinizi söylemekte. Tabii bu bir teknik sınır olmakla birlikte, Twitter takip etme kurallarını ihlal etme olasılığının da her zaman söz konusu olduğunu hatırlatmakta fayda var. Yani, nasıl olsa sınır şu kadar diyerek önüne geleni takip eden birinin “yahu sınır günlük 1000 kişiydi, hesabım neden kapandı?” diye kara kara düşünme ihtimali yüksek. Burada da devreye “izleme” sistemi girmekte. Twitter her kullanıcıyı, o kullanıcının kendine has değerlerine göre izleyerek ona göre bir değerlendirme yaptığı için bu tür teknik limitler aslında uzak durulması gereken en üst sınırı işaret edebiliyor.

Takibi bırakma limiti

Kaç kişiyi takip etmekten vazgeçebilirsiniz? Bu aslında Twitter tarafından tam olarak belirtilmeyen muallak bir soru. Burada Twitter tarafından adlandırılan kural “aggressvive follower churn” yani “saldırgan takipçi çalkantısı”. Bu da, yukarıda belirttiğim “izleme” sistemi kapsamında takipçi arttırma hedefiyle yapılan hızlı takip etme-takibi bırakma eylemlerinin hesap bazında incelenerek sıklığına göre değerlendirilmesi denilebilir. Toplu bir şekilde takip etmeyi bırakmanızı sağlayan çeşitli online twitter uygulamaları var fakat bu tip uygulamaları sık aralıklarla kullanmak ve her seferinde çok sayıda kullanıcıyı takip etmekten vazgeçmek sonucu twitter kurallarını ihlal edebileceğinizi ve bu yüzden de hesabınızın yasaklanabileceğini unutmayın. Ben tek seferde 200 kullanıcıyı takip etmekten vazgeçmiştim fakat bunu bir kereliğine yaptım. Eğer her gün 200-300 kullanıcıyı takip etmekten vazgeçecek olsam hesabım büyük ihtimalle kapanır.

Diğer limitler

Bununla ilgili Twitter yardım sayfasında da belirtildiği üzere başka teknik sınırlamalar da var. Mesela, günlük en fazla 1000 adet tweet gönderebilirsiniz. Bu aslında gün içine yayılır ve saat sınırlaması vardır. Yani art arda 1000 tane tweet gönderemezsiniz. Ayrıca, günlük en fazla 250 adet direkt mesaj gönderebilirsiniz. Kim? neden bunu yapmak ister bilmiyorum ama saat başı en fazla 4 kere e-posta adresinizi değiştirebilirsiniz. Sizin oluşturduğunuz ve takip ettikleriniz de dahil olmak üzere toplamda 20 listeniz olabilir.

Sonuç olarak eğer geleceğin dünyası olan sosyal medya sizin için önemli ise, sizde onun için önemli olun ve adımlarınızı buna uygun olarak, etik kurallar çerçevesinde atın. Bu sayede, twitter, facebook, google plus veya üyesi olduğunuz herhangi bir sitenin sınırlamalarını, şart ve koşullarını düşünmenize gerek kalmamaktadır.

Twitter Limit Tablosu

Twitter limitleri



















İlgili bağlantılar
Twitter limitleri, Twitter takip etme limiti, Twitter takipçi

6 yorum:

  1. Bende bu limitlere çok sık takılıyorum, banlanma sıkıntısı olabilir mi ?

    YanıtlaSil
  2. Bu limitlere burda atar yapan varda bence tamamen haklılar, spam ordusu gibi çullanırlardı valla siteye...

    YanıtlaSil
  3. Bu limitler bazen çok sıkıntı çıkarıyor ya. Deli oluyorum. :D

    YanıtlaSil
  4. Litmitler zorlanmak için vardır :D

    YanıtlaSil
  5. Sanırım her şeyin bir limiti var. Yani kapasiteyi aşmamalıyız :)

    YanıtlaSil
  6. biz türk insanı olarak limitleri aşmamaya alışmışız zaten :)

    YanıtlaSil

Yazdığınız yoruma gelen cevabı öğrenmek için, yorum formunun altındaki 'Beni bilgilendir' kutucuğuna tıklayın.
Yazının konusuyla alakası olmayan yorum veya sormak istediklerinizi
iletişim formundan sorabilirsiniz.